ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ

Πριν την οικοδόμηση ή την αγορά ενός ακινήτου, θα πρέπει να είναι γνωστά τα επιτρεπόμενα ποσοστά δόμησης και κάλυψης, ώστε να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης/αγοραστής το τι ακριβώς μπορεί να οικοδομήσει.

Οι όροι δόμησης κάθε περιοχής είναι δημοσιευμένοι σε ΦΕΚ. Ο Τοπογράφος Μηχανικός είναι ο πλέον αρμόδιος για να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη για τους σημερινούς όρους δόμησης και τις απαιτήσεις για οικοδόμηση.

Ειδικά πριν την αγορά ενός ακινήτου, ο αγοραστής θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύεται έναν Τοπογράφο Μηχανικό ώστε να του επιβεβαιώσει τα επιτρεπτά μεγέθη οικοδόμησης.

Παρατηρείται συχνά το λάθος να αγοράζει κάποιος ένα ακίνητο, χωρίς να ρωτήσει πρώτα τον κατάλληλο μηχανικό ή να στηρίζεται στο παλιό τοπογραφικό της ιδιοκτησίας, όπου αναφερόταν ως άρτιο και οικοδομήσιμο εκείνη την εποχή. Η νομοθεσία αλλάζει συνεχώς και μπορεί πλέον το ακίνητο να μην είναι καν οικοδομήσιμο.

Εάν μάλιστα ο ιδιοκτήτης ή ο αγοραστής θέλει να εξασφαλίσει απόλυτα τη δυνατότητα οικοδόμησης, τότε θα πρέπει ο Τοπογράφος Μηχανικός να εκπονήσει ένα εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα και να προβεί στη θεώρηση των όρων δόμησης από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία).